VVE
Woon je met verschillende mensen in een appartement, dan ben je aangesloten bij een Vereniging Voor Eigenaren (VVE). In de meeste gevallen maak je hier maandelijks een bedrag naar over, waar gemeenschappelijke kosten van worden betaald. De opstalverzekering valt hier ook onder, echter sommige VVE’s hebben dit niet goed geregeld, controleer dus altijd hoe het zit met de opstalverzekering voordat je er klakkeloos vanuit gaat dat je verzekerd bent.
Slapende VVE
Je treft regelmatig zogenaamde ‘slapende VVE’s’ aan. Dit houdt in dat ze ooit zijn opgericht, maar dat er de laatste jaren niet veel gebeurt. Koop je een appartement en kom je erachter dat je in een slapende VVE terecht komt? Dan kun je twee dingen doen: je kunt de VVE weer activeren en de opstalverzekering gezamenlijk gaan regelen of kiezen voor een eigen opstalverzekering. De eerste optie is de meest handige en wenselijke oplossing, maar de tweede optie is vaak sneller. Zorg er in ieder geval voor dat je nooit onverzekerd bent en vraag bij je buren na hoe zij het geregeld hebben.
Actieve VVE
Een actieve VVE heeft een bestuur, dit kunnen zowel mensen uit het appartementencomplex zelf zijn als een professioneel ingehuurd bestuur. Het bestuur beheert het geld en regelt de verzekeringen. Wanneer je een actieve VVE hebt, kun je er doorgaans vanuit gaan dat zij de opstalverzekering collectief hebben geregeld. Controleer dit altijd. Als het klopt dat zij voor iedereen een opstalverzekering hebben geregeld, hoef je zelf geen actie meer te ondernemen. Wel is het verstandig om te checken of er sprake is van een zogenaamde ‘appartementsclausule’.
Appartementsclausule
Heb je een opstalverzekering via de VVE, dan is het verstandig om te kijken of er sprake is van een appartementsclausule: dit houdt in dat je verzekerd bent, wanneer je buurman per ongeluk schade toebrengt aan het appartementencomplex. Normaal is schade door eigen schuld namelijk niet verzekerd, maar dit kan bij een gemeenschappelijke verzekering voor onrechtvaardige situaties zorgen. Om deze reden is de appartementsclausule in het leven geroepen. Door je hierop te kunnen beroepen, krijg je eventuele schade toch vergoed ook al is deze door een buurman veroorzaakt.