Verschil WA- en Inboedelverzekering

Voor veel mensen is het onduidelijk wat het verschil is tussen een WA-verzekering en een inboedelverzekering. Hier leggen we uit waarvoor een WA-verzekering is en waarvoor een inboedelverzekering en wanneer het handig is om ze af te sluiten.

WA-verzekering

Een WA-verzekering is de afkorting voor ‘wettelijke aansprakelijkheidsverzekering’ en zorgt ervoor dat wanneer je schade aan iemand anders (spullen) toebrengt, dit vergoed wordt. De verzekering is wettelijk verplicht voor mensen die een motorvoertuig bezitten. Voor andere mensen is de aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht. Toch wordt de aansprakelijkheidsverzekering in de volksmond vaak ‘WA-verzekering’ genoemd. Dit klopt dus niet helemaal.

Hoewel de ‘gewone aansprakelijkheidsverzekering’ niet verplicht is, heeft de meerderheid van de Nederlanders wel een dergelijke verzekering. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje en daarom is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor jezelf en je gezin.

Verschil kort uitgelegd

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering sluit je af voor het geval er schade ontstaat aan je eigen spullen.

WA-verzekering

Een WA-verzekering is de meest beperkte dekking voor een autoverzekering. Met een WA-verzekering wordt alleen de schade vergoed die jij bij een ander voertuig hebt aangericht. Het gaat hierbij om schade waar jij volgens de wet verantwoordelijk voor bent.

Wanneer sluit ik welke verzekering af?

De inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering zijn beide handige verzekeringen. Om deze reden hebben de meeste Nederlanders beide verzekeringen. Dit is echter niet verplicht. Alleen wanneer je een motorvoertuig bezit, ben je wettelijk verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Ben je voornemens om zowel een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? Kijk dan of je korting kunt krijgen of kijk eens naar de verzekeraars die beide verzekeringen in één pakket aanbieden. Vaak worden dit zogenaamde ‘woonverzekeringen’ genoemd.

WA-Verzekering veelgestelde vragen

Welke schade dekt een WA verzekering?
Een WA-verzekering dekt de schade die jij met een auto hebt veroorzaakt bij een ander. Het gaat om schade waar je wettelijk voor verantwoordelijk bent.
Waarom is de WA verzekering verplicht?
Je verzekerd je tegen schade die je bij een ander hebt toegebracht. Doordat iedereen verplicht verzekerd is, heeft ook iedereen recht op een dekking bij schade door een ander.
Wat is je eigen risico bij een WA verzekering?
Een WA-verzekering kent geen eigen risico. Je hoeft dus niet een gedeelte van de schade te betalen als deze ontstaan is.