Soort schade

Wanneer je schade hebt en je meldt bij de inboedelverzekeraar, zal deze vragen waar de schade is en waardoor deze veroorzaakt werd. Verschillende soorten schades worden namelijk anders behandeld door een verzekeraar.

Brandverzekering

Niemand hoopt het ooit mee te maken, toch ontstaan er jaarlijks in zo’n 6000 huizen brand. Naast het feit dat dit vaak een traumatische ervaring is, heeft dit meestal ook flinke financiële consequenties. Ook al ben je er snel bij, brand zorgt voor rook en dit trekt razendsnel door een huis en zorgt voor fikse schade. Het is dan fijn als je hiervoor verzekerd bent. Vroeger werd een verzekering hiervoor een brandverzekering genoemd. Tegenwoordig is dit een inboedelverzekering voor de spullen in huis en een opstalverzekering voor schade aan het huis.

Inboedelverzekering bij brand

Met een inboedelverzekering ben je niet alleen verzekerd, wanneer er bijvoorbeeld wordt ingebroken. Ook bij brand ben je verzekerd. Dit houdt in dat je verzekerd bent voor de schade aan je inboedel door zowel brand als schroeien, smelten, rookschade en eventuele schade door blussen. Check de polisvoorwaarden van je verzekeraar wat er precies gedekt wordt door je verzekering bij brand.

Tips op brand te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Als er kortsluiting ontstaat, kun je hier meestal weinig aan doen. Toch zijn er genoeg andere zaken die je wel kunt doen om een brand te voorkomen:

  • Hang goed werkende rook- en brandmelders op.
  • Houd je van kaarsen? Laat deze dan nooit onbeheerd achter. Let extra op wanneer je huisdieren hebt.
  • Leeg regelmatig de roosters van je droger, veel woningbranden ontstaan hier.
  • Zorg dat de filters is de afzuigkap, centrale verwarming en eventuele schoorsteen regelmatig (professioneel) gecontroleerd en gereinigd worden.
  • Bewaar licht ontvlambare huishoudartikelen op de juiste manier. Houtolie kan bijvoorbeeld gaan broeien en brand veroorzaken.
  • Mocht er toch brand ontstaan: zorg dat je blusdekens en/of brandblussers in huis hebt, zodat je de brand snel en veilig onder controle krijgt.

Waterschade

Ook al woon je in een nieuwe woning, waterschade kan iedereen treffen. De schade kan enorm zijn, zowel aan je huis als aan je meubels. Het is dan prettig als je verzekerd bent. Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat de schade aan je meubels gedekt is. Woon je in een koophuis en heb je een opstalverzekering, dan kun je hier de kosten voor het herstel van bijvoorbeeld de muren verhalen. Woon je in een huurwoning? Dan kun je hiervoor contact opnemen met de verhuurder.

Wat is waterschade?

De meeste mensen denken bij waterschade aan lekkage, maar er zijn meer oorzaken van waterschade die door de inboedelverzekering gedekt worden. Het volgende valt allemaal onder waterschade:

  • Lekkage
  • Regen-, hagel- of sneeuwschade
  • Gesprongen leidingen
  • Onvoorziene omstandigheden (bijvoorbeeld rioolwater wat omhoog komt)

De volgende zaken worden niet gedekt door je inboedelverzekering:

  • Schade door nalatigheid: je hebt de schuifpui open laten staan, waardoor je parket helemaal nat is geregend en het hout krom trekt.
  • Schade door achterstallig onderhoud: je hebt bijvoorbeeld je kozijnen zolang niet geschilderd dat ze zijn gaan rotten en er lekkage ontstaat.
  • Schade bij overstroming. In dit geval kan je soms wel financiële compensatie krijgen van de overheid door een beroep te doen op de Wet Tegemoetkoming Schade (WTS).

Waterschade door de buren

Woon je in een appartement? Dan kan het zomaar zijn dat je bovenburen niet doorhebben dat hun douche lekt, maar jij wel. Jij zit met de schade, maar de oorzaak ligt bij iemand anders. In dat geval is het niet de bedoeling dat jij je eigen inboedelverzekering aanspreekt. De buren zullen hier dan voor op moeten draaien en hun verzekering hiervoor moeten gebruiken. Neem dus zo snel mogelijk contact op met je buren als je denkt dat de lekkage bij hen vandaan komt.

Diefstal en inbraak

Hoe goed je een woning ook beveiligt, inbrekers kun je lastig tegenhouden. Wanneer je te maken krijgt met een inbraak en diefstal is dit erg vervelend. Een gevoel van onveiligheid maakt zich meester en vaak worden er dierbare spullen meegenomen. De emotionele waarde kan helaas niet gecompenseerd worden, de financiële waarde wel. Door een inboedelverzekering af te sluiten ben je namelijk verzekerd voor diefstal en inbraak.

Dekking bij diefstal

Het is zomer en je loopt even naar boven terwijl je de schuifpui niet dicht hebt gedaan. Een insluiper grijpt zijn kans en steelt de televisie terwijl jij even boven bent. Je komt beneden en baalt als een stekker. Kun je aanspraak doen op je inboedelverzekering? Ja, vrijwel elke inboedelverzekeraar vergoedt ook diefstal door insluipers. Ben je een keer niet thuis en wordt er schade aangericht door een inbreker? Dan kun je ook die schade vergoed krijgen door je inboedelverzekering. Hetzelfde geldt als er spullen uit je auto worden ontvreemd. Wat wordt er niet verzekerd en waar moet je op letten bij het afsluiten van een passende inboedelverzekering?

  • Dure sieraden worden vaak maar tot een bepaald bedrag vergoed
  • Audio apparatuur en elektronica worden niet altijd gedekt
  • Contant geld wordt beperkt vergoed

Wil je dergelijke zaken wel vergoed krijgen, dan kun je hier een speciale kostbaarhedenverzekering voor afsluiten. Voor apparatuur die je zowel binnenshuis gebruikt als daarbuiten, denk bijvoorbeeld aan een laptop, bestaan zogenaamde buitenshuisverzekeringen.

Bliksem en stormschade

De kans op blikseminslag lijkt misschien klein, toch liegen de cijfers van het KNMI er niet om: Ongeveer 100.000 keer per jaar slaat in Nederland de bliksem in! Waarschijnlijk is dit veel vaker dan je vermoedt. Gelukkig loopt de blikseminslag vaak met een sisser af. Toch ontstaat er ook af en toe brand door of kortsluiting. Wat wordt er in dergelijke gevallen vergoed door je inboedelverzekering?

Dekking inboedelverzekering bij bliksem

Met een inboedelverzekering zijn je spullen en elektrische apparaten verzekerd voor schade door blikseminslag. Ook meubels zijn verzekerd als er brand ontstaat door blikseminslag. Ook al zijn deze zaken verzekerd, het is vervelend als computers stuk gaan door een blikseminslag. Het valt daarom aan te raden, om de stekkers uit het stopcontact te trekken, zodra het begint te onweren. Daarnaast is het raadzaam om te zorgen dat alle elektra in huis op orde is, om de kans op schade te verkleinen.

Dekking inboedelverzekering bij storm

In Nederland kan het flink waaien, we spreken van een storm bij windkracht 7 of hoger. Dit zijn windsnelheden van 50 km/u of meer. Dit kan voor flinke schade zorgen, meestal buiten. Bij flinke storm waaien er altijd heel wat schuttingen om, meestal valt dit niet onder de inboedelverzekering maar onder een opstalverzekering. Vanzelfsprekend kan schade aan de inboedel wel op de inboedelverzekering worden verhaald, denk bijvoorbeeld aan tuinmeubilair. Vaak is er bij stormschade een hoger eigen risico dan bij andere schade. Vraag bij twijfel altijd bij je verzekeraar na of je een beroep kunt doen op de verzekering en wat het eigen risico is.

Cybercriminaliteit

Tegenwoordig zijn dieven steeds vaker online actief. Alleen je huis beveiligen is dus niet meer voldoende. Maar ook al update je jouw elektronische devices regelmatig, helaas kan iedereen slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Omdat slachtoffers tot hun eigen frustratie regelmatig nergens terecht kunnen, zijn verzekeraars gaan kijken of de verzekeringen moeten worden uitgebreid of aangepast. Inmiddels valt schade door cybercriminaliteit bij verschillende verzekeraars onder de inboedelverzekering.

Dekking inboedelverzekering bij cybercriminaliteit

De inboedelverzekeraars die cybercriminaliteit dekken, doen dit meestal vanuit de standaarddekking. Je hoeft hiervoor dus geen aanvullende module of iets dergelijks af te sluiten. De dekking is wel altijd gemaximeerd. Bij de ene verzekeraar wordt er een maximum bedrag van €5000,- uitgekeerd, bij andere verzekeraars €10.000,-. Je kunt op de verzekering een beroep doen, wanneer je gehacked wordt, slachtoffer wordt van phishing of identiteitsfraude. Wanneer je een cybercriminaliteit dekking belangrijk vindt, is het verstandig om te checken of jouw inboedelverzekeraar dit verzekert en wat de hoogte van de maximale vergoeding is. Krijg je niks of niet alles vergoed vanuit je verzekeraar, dan kun je ook kijken of je bank de schade vergoedt.

Schade door een ander

Een inboedelverzekering sluit je af voor het geval je inboedel schade oploopt. Maar wat als iemand anders deze schade toebrengt? In dit geval is het niet de bedoeling dat je naar je inboedelverzekeraar toe gaat, tenzij het om een inbreker gaat. Alleen bij inbraak dien je wél contact op te nemen met je inboedelverzekering.

Wanneer een vriend of kennis per ongeluk iets in je huis beschadigt, is het de bedoeling dat hij of zij contact opneemt met zijn eigen aansprakelijkheidsverzekering. De schade moet betaald worden door de desbetreffende vriend of kennis, die de kosten weer kan verhalen bij zijn aansprakelijkheidsverzekering. Je inboedelverzekering is niet voor dit soort situaties.