Verschil opstal- en inboedelverzekering

Voor veel mensen is het niet duidelijk wat nu precies het verschil is tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Ondanks het feit dat ze beide voor je woning zijn, is er wel een groot verschil tussen beide verzekeringen. Wij zetten op een rijtje wat de verschillen zijn.

Verschil tussen opstalverzekering en inboedelverzekering:

  • Een opstalverzekering is voor de woning zelf en een inboedelverzekering voor de spullen in je huis.
  • Een opstalverzekering is verplicht voor mensen die een hypotheek afsluiten. Een inboedelverzekering is niet verplicht.

Verschillen uitgelegd

Een opstalverzekering of woonhuisverzekering is een verzekering die je afsluit om te zorgen dat je financiële compensatie krijgt indien je woning getroffen wordt door brand, waterschade of een storm. Nu denk je misschien: hier is mijn inboedelverzekering toch ook voor? Nee, het verschil is dat de opstalverzekering ziet op schade aan je woning (denk hierbij bijvoorbeeld aan het dak en de muren) en de inboedelverzekering ziet op de spullen in in je woning (denk hierbij bijvoorbeeld aan je meubels en televisie). Simpel gezegd: een opstalverzekering is voor alles wat aan je huis vast zit en de inboedelverzekering is voor alle spullen die niet aan je huis vast zitten.

Naast de dekking is er nog een belangrijk verschil. Een inboedelverzekering is niet verplicht en een opstalverzekering is wel verplicht voor iedereen die een koopwoning heeft en hiervoor een hypotheek afsluit. Woon je in een koopappartement? Dan kan het zijn dat de Vereniging van Eigenaren (VvE) een opstalverzekering heeft voor alle partijen die onderdeel uitmaken van de VvE. In dit geval hoef je als appartementseigenaar geen extra opstalverzekering af te sluiten. Een eigen inboedelverzekering valt wel aan te raden.