Dekkingen
Vaak is het onduidelijk welke schade de opstalverzekering dekt. Welke delen van het huis zijn verzekerd en welke niet? Onder welke omstandigheden dekt de verzekering de schade en wanneer niet? Lees hieronder welke delen van het huis niet altijd meeverzekerd zijn bij elke verzekeraar.
Het dak
De opstalverzekering dekt alle schade aan de woning als gevolg van lekkage. De reparatiekosten van het dak worden niet door elke verzekeraar gedekt. Wel vergoedt de opstalverzekering in veel gevallen de inspectiekosten en gevolgschade.
Als het stormt kan er bijvoorbeeld een boom op het dak vallen. Afgevallen dakpannen en andere schades worden dan door de opstalverzekering vergoed. Let wel op dat je zelf zo veel mogelijk doet om schade te voorkomen. Laat bijvoorbeeld nooit ramen en deuren openstaan tijdens een storm. Als er dan schade volgt, kan een verzekeraar ervoor kiezen deze niet te vergoeden omdat jij nalatig bent geweest.
Dit wordt vermijdbare schade genoemd. Vermijdbare schade, die ontstaat door achterstallig onderhoud of andere oorzaken die je redelijkerwijs had kunnen overkomen, wordt niet vergoed.
Rieten dak
Op het platteland zie je veel huizen met rieten daken. Het ziet er mooi en landelijk uit, maar brengt ook gevaren met zich mee. Zo is een huis met een rieten dak vatbaarder voor brand, dan een huis met dakpannen. Een rieten dak is daarom lastiger te verzekeren.
Als er brand ontstaat in een huis met een rieten dak, is de schade achteraf vaak groter. Daarom is een traditioneel rieten dak nooit te verzekeren via een gewone opstalverzekering. Wel zijn hiervoor speciale opstalverzekeringen te vinden bij verzekeraars die gespecialiseerd zijn in het verzekeren van traditionele rieten daken.
Tegenwoordig kan een rieten dak ook vastgezet worden op brandwerende beplating. Dit zorgt ervoor dat het dak minder brandgevaarlijk wordt en vele malen veiliger is om onder te wonen. Bij veel verzekeraars vallen deze rieten daken wel onder de dekking van een normale opstalverzekering.
Muren
Een opstalverzekering verzekert in de eerste plaats het huis en alles wat hieraan vastzit. Hier horen de muren ook bij, in welke gevallen kun je een beroep doen op de opstalverzekering bij schade aan muren?
Waterschade aan muren
Waterschade aan de muur kan snel ontstaan. Door een lekkage van bovenaf in de badkamer, water wat door het dak heen komt of water dat lekt vanuit een radiator of leidingen. Welke waterschade dekt de opstalverzekering?
Waterschade ontstaan door hevige regenval wordt vergoed vanuit de opstalverzekering. Zij betalen het schilder- en stucwerk wat nodig is om de muur te herstellen. Ook waterschade door lekkage van de verwarming, waterleidingen en daarop aangesloten installaties wordt vrijwel altijd gedekt.
In de winter kan het in Nederland soms erg koud zijn. Soms zelfs zo koud dat CV- of waterleidingbuizen kapot vriezen. Ook deze schade wordt gedekt door de opstalverzekering.
Schade door water, wat door de muur heen trekt (bijvoorbeeld vanuit een aangrenzende kamer) wordt niet gedekt door de opstalverzekering. Ook schade door water dat door een open raam naar binnen komt, wordt niet gedekt.
Sowieso wordt bij waterschade aan muren altijd nagegaan hoe het water het huis binnen is gekomen en of je dit had kunnen voorkomen. Maak dus altijd foto’s van de schade en ga in gesprek met je verzekeraar over een mogelijke vergoeding. Een extra verzekering kan hierin uitkomst bieden.
Scheuren in de muur
Ook andere weersomstandigheden kunnen zorgen voor schade aan de muur. In Nederland kan het soms flink stormen. Als gevolg daarvan kan de bliksem inslaan in het huis of in de buurt van het huis. Een blikseminslag kan zorgen voor scheuren in de muur. Deze schade wordt altijd vergoed door de opstalverzekering. Scheuren die ontstaan doordat het huis verzakt, worden meestal niet verzekerd vanuit de opstalverzekering.
Zonnepanelen
Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en goed voor de energierekening. Maar er kan ook makkelijk schade aan zonnepanelen ontstaan. Kun je dan terecht bij de opstalverzekeraar?
In de meeste gevallen vallen zonnepanelen onder de dekking van de opstalverzekering. Bij sommige verzekeraars gaat dit automatisch, en bij anderen moet je melden dat je zonnepanelen wilt meeverzekeren. Vraag je een nieuwe opstalverzekering aan of ga je zonnepanelen kopen? Vraag altijd even na bij de verzekeraar hoe dit werkt en of je de zonnepanelen kunt meeverzekeren. Soms betekent dit dat je een hogere premie gaat betalen, maar wees gerust, als het goed is verdien je dit terug doordat je energierekening daalt.
Zonnepanelen en een huurwoning
Bovenstaande geldt voor de opstalverzekering bij een koopwoning. Bij zonnepanelen in combinatie met een huurwoning is het net even anders. Als de zonnepanelen van de verhuurder zijn, zijn deze verzekerd via zijn opstalverzekering. Wil je zelf zonnepanelen aanleggen bij de huurwoning? Dan gaat de verzekering hiervan niet via de opstalverzekering, maar via de inboedelverzekering.
Voorwaarden zonnepanelen
Er zijn een aantal voorwaarden waar zonnepanelen aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor dekking via de opstalverzekering. Zo moeten de zonnepanelen meestal met schroeven vast aan het huis liggen. Als zonnepanelen los op een plat dak liggen, of in de tuin, is de voorwaarde dat ze verzwaard zijn. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan kan je bij sommige verzekeraars de zonnepanelen niet verzekeren onder de opstalverzekering. De verzekering zal dan via de inboedelverzekering lopen.
Wat is er verzekerd?
Met een opstalverzekering verzeker je de panelen tegen brand, bliksem, storm, hagel en diefstal. Let hierbij wel op: als de zonnepanelen los staan kunnen ze gemakkelijk gestolen worden zonder sporen van inbraak achter te laten. Informeer bij je verzekeraar wanneer de dekking voor diefstal geldt.
Schade door fouten bij de aanleg en verkeerd onderhoud vallen niet onder de dekking. Ook voor schade die niet zichtbaar is, zoals kleine haarscheurtjes, wordt niets uitgekeerd.
Glas
Een ongeluk zit in een klein hoekje. De buurjongen schiet een bal door de ruit, of er vliegt ‘s nachts een baksteen doorheen. Wat vergoedt de verzekering in deze gevallen?
De meeste verzekeraars verzekeren glas niet standaard mee in de opstalverzekering. Alleen bij brand, inbraak en ontploffing wordt de schade vergoed. Dus als er ‘s nachts wordt ingebroken en daarbij een ruit wordt ingegooid wordt dit vergoed, maar in veel andere gevallen biedt de opstalverzekering niet altijd uitkomst.
Schade door andere omstandigheden kan bij veel verzekeraars verzekerd worden met een speciale glasverzekering. Soms is deze glasverzekering al inbegrepen in de opstalverzekering, maar het is altijd belangrijk om dit bij de verzekeraar na te vragen.
Schuur
Veel huizen hebben een schuur, garage of ander bijgebouw. Een plek waar je lekker kunt klussen, de auto hebt staan, of een opslag voor andere spullen. Natuurlijk kan ook aan dit bijgebouw schade ontstaan. Valt dit dan onder de dekking van de opstalverzekering?
Bijgebouwen die aan je huis vastzitten of op eigen terrein staan zijn in principe verzekerd bij een opstalverzekering. Deze bijgebouwen dien je wel op te geven. Hierbij geef je ook aan hoe groot deze zijn. De verzekeraar telt deze gebouwen mee in de verzekerde waarde van jouw woning.
Extra voorwaarden
Verzekeraars kunnen extra voorwaarden stellen voor bijgebouwen. Zo hebben sommige verzekeraars een maximum grootte vastgesteld, en geldt er soms een maximum schadevergoeding voor bijgebouwen.
Bijgebouw op ander terrein
Bezit je een gebouw op een ander terrein, zoals bijvoorbeeld een garagebox? Deze kun je niet automatisch laten meeverzekeren. Sommige verzekeraars bieden wel de mogelijkheid om garageboxen binnen 500 meter met de opstalverzekering mee te verzekeren. Hier zitten meestal extra voorwaarden aan vast. Ook wordt er soms een extra opstalverzekering pakket geboden voor bijgebouwen die verder weg staan. Vraag bij jouw verzekeraar naar de mogelijkheden voor het verzekeren van dit gebouw.