Studenten inboedelverzekering

De meeste studenten zijn niet bezig met verzekeringen. Aan een inboedelverzekering wordt niet gedacht, omdat er goedkope of oude meubels in de studentenkamer staan. Desondanks is een inboedelverzekering voor studenten wel aan te raden, studentenhuizen zijn gevoeliger voor schade. Bovendien hebben studenten vaak geen financiële buffer en kunnen ze als er schade is, niet in één keer een nieuwe inboedel aanschaffen.

Waarom een inboedelverzekering als student?

Alhoewel je als student misschien niet meteen denkt aan het afsluiten van een inboedelverzekering, is het toch handig. De waarde van de spullen in je kamer loopt toch al gauw op tot duizenden euro’s. Studentenhuizen zijn populaire doelwitten voor inbrekers, de beveiliging is er namelijk slecht en er staan vaker ramen of deuren open. Ook is er vaker in de weekenden of tijdens de vakanties niemand thuis. Daarnaast is er een hogere kans op brand en lekkage.

Financieel gezien kan het tevens voordelig uitpakken om een verzekering af te sluiten. Als student heb je misschien geen ruime financiële buffer om aan te spreken mocht er toch iets misgaan, maar wel ruimte in je portemonnee om een paar euro per maand te missen voor een verzekering. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

Een inboedelverzekering afsluiten als student

Als je een inboedelverzekering af gaat sluiten als student moet je op een paar belangrijke dingen letten. Vraag altijd eerst aan je verhuurder of er al een inboedelverzekering is afgesloten. Misschien heb je er niet eens een nodig! Hiernaast moet je bij het afsluiten van een inboedelverzekering altijd een schatting maken van de waarde van de spullen in je studentenkamer. Denk voordat je dit inschat goed na over toekomstige aankopen en schat de waarde liever iets te hoog dan te laag in. Zo voorkom je dat je onderverzekerd bent.

Bewaar van grote aankopen altijd het aankoopbewijs. Je kunt er daarnaast voor kiezen om de inhoud van je studentenkamer vast te leggen op video of foto. Ook is het belangrijk dat de deur van je studentenkamer op slot kan. Kan dit niet en wordt er iets gestolen, dan ben je niet verzekerd. Veel verzekeraars vereisen zichtbare braakschade bij diefstal in huis. Check tenslotte voordat je zelf een verzekering afsluit of je ouders niet toevallig bij een verzekeraar een verzekering hebben afgesloten waarbij de inboedel van kinderen die voor studie op kamers wonen, is meeverzekerd.

Welke inboedelverzekering als student?

Als student kan je flinke korting krijgen op verzekeringen. Vaak is het ook zo dat je een soort ‘pakketverzekering’ kan afsluiten. Je sluit dan in een keer bijvoorbeeld een inboedel- aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering af, mét fikse korting. Denk er dus over na of je dit soort verzekeringen toevallig ook nodig hebt, het kan voordeliger zijn. Via onze online vergelijkingstool kom je erachter welke inboedelverzekering het beste bij jou past en welke het voordeligst is. Een inboedelverzekering kan je al afsluiten vanaf een paar euro per maand.

Wat wordt er vergoed?

Een inboedelverzekering dekt schade aan de spullen in je kamer. Wat er precies vergoed wordt hangt af van het soort inboedelverzekering. Bij een basis inboedelverzekering vergoedt onder andere diefstal, brandschade en waterschade. Kies je voor een allrisk of uitgebreide inboedelverzekering, dan wordt er meer vergoed. Deze meer uitgebreide verzekeringen vergoeden onder meer schade die je zelf per ongeluk hebt aangericht, de zogenoemde ‘ongelukjesvergoeding’.