Eigen risico

Bij vrijwel alle inboedelverzekeraars geldt er een eigen risico. Wat houdt dit in en kun je ook een inboedelverzekering afsluiten zonder eigen risico?

Eigen risico inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering dek je de financiële risico’s af die o.a. inbraak, brand en waterschade kunnen veroorzaken. Wanneer je hier slachtoffer van wordt, kun je contact opnemen met je inboedelverzekeraar en krijg je een bedrag om de schade te herstellen of een nieuwe inboedel te kopen. Echter, vaak krijg je geen volledige vergoeding voor de geleden schade. In de eerste plaats omdat het verzekerde bedrag veelal gemaximeerd is, in de tweede plaats omdat er een eigen risico geldt.

Het eigen risico is een van te voren afgesproken drempelbedrag wat je zelf dient te betalen als je een beroep doet op je inboedelverzekering. Vaak ligt het bedrag van het eigen risico bij een inboedelverzekering tussen de €100,- en €250,-.

Eigen risico voorbeeld

Je hebt een inboedelverzekering afgesloten met een eigen risico van €250,-. Door een oude telefoon oplader breekt er brand uit in je huis. Je bent er gelukkig snel bij en de brand is snel geblust, maar helaas is er wel rookschade. Herstel kost €4830,-. Je doet een beroep op je inboedelverzekering en krijgt van hen €4580,- uitgekeerd. Dit is het schadebedrag min het eigen risico: €4830 – €250 = €4580.

De hoogte van het eigen risico

De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekering en verzekeraar. Vaak kun je bij het afsluiten van je verzekering zelf de hoogte van je eigen risico vaststellen. De hoogte van je eigen risico bepaalt ook de hoogte van je maandelijkse premie. Is je eigen risico hoger, dan is het bedrag dat je zelf dient te betalen dus hoger en neem je meer financieel risico. In dit geval is je maandelijkse premie lager dan wanneer je een laag eigen risico kiest. Het eigen risico bij een inboedelverzekering varieert meestal tussen €100,- en de €250,-. De hoogte van het eigen risico is ook afhankelijk van een aantal andere factoren:

  • Bij een verzekering voor stormschade hanteren veel verzekeraars een hoger eigen risico.
  • Sommige verzekeraars verhogen het eigen risico na meerdere schademeldingen binnen een bepaalde periode.
  • Soms is het eigen risico afhankelijk van de plek waar je woont.

Schadesturing

Heb je schade geleden? Meld dan eerst deze schade bij de verzekeraar. Vaak wordt (een deel van) het eigen risico geschrapt als je gebruik maakt van een door de verzekeraar aangewezen schadehersteller. Kies je zelf een reparateur, dan is je eigen risico wel van toepassing. Dit wordt schadesturing genoemd.

Inboedelverzekering zonder eigen risico

Veel mensen vinden een eigen risico vervelend en gaan dan ook op zoek naar een inboedelverzekering zonder eigen risico. Maar de meeste verzekeraars hanteren standaard een eigen risico wanneer je op hun website een inboedelverzekering wil afsluiten. Echter, wanneer je contact opneemt met de verzekeraar is het eigen risico vrijwel altijd terug te brengen naar nul. Let wel op dat een lager of geen eigen risico altijd voor een hogere maandelijkse premie zorgt. Het kan dus zijn dat een eigen risico toch voordeliger is.

Er zijn verzekeraars die een verplicht minimaal eigen risico hanteren van bijvoorbeeld €50,-. Zo willen verzekeraars voorkomen dat je elke kleine schade meldt. Bereken en bekijk hier wat het beste is voor jouw persoonlijke situatie.