Basis inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je huis. Of je nu een studentenkamer huurt, of in een grote villa woont: een inboedelverzekering is eigenlijk altijd handig en verstandig. Want iedereen kan slachtoffer worden van diefstal of te maken krijgen met brand. In dergelijke gevallen is het prettig als je geen stress hoeft te hebben over de financiële gevolgen.

Lees hier hoe een inboedelverzekering precies werkt, wat je ermee kan verzekeren en wat een passende premie is voor jouw persoonlijke situatie.

Goedkope inboedelverzekering

Niemand wil teveel betalen voor zijn verzekering. Hoe vind je een goede en goedkope inboedelverzekering? Kijk niet alleen naar de laagste premie, kijk ook goed naar de dekking. Je wil immers wel dat alle spullen die voor jou belangrijk zijn, verzekerd worden.

Kijk daarnaast wat het eigen risico is. Het is natuurlijk prettig om een lage premie te hebben, maar wanneer hier een hoog eigen risico tegenover staat, kan de verzekering in praktijk toch duur uitvallen. Om te kijken of de verzekering en premie aansluiten bij je wensen, is het goed om de volgende aspecten onder de loep te nemen:

  • Gezinssituatie: is de lage premie gebaseerd op één persoon of op een gezin? En sluit dit aan bij je persoonlijke situatie?
  • Woonplaats: woon je in een grote stad of in een dorp? En waar gaat de verzekeraar vanuit bij het vaststellen van de lage premie?
  • Eigen risico: check dit altijd voor het afsluiten van een verzekering als je niet voor een vervelende verrassing wil komen te staan bij schade of diefstal.
  • Verzekerd bedrag: welk bedrag wordt maximaal verzekerd en uitgekeerd door de verzekeraar? Komt dit overeen met je wensen?
  • Dekking: de ene verzekeraar dekt andere spullen en apparaten dan de andere verzekeraar. Nuttig om dit te checken van te voren.
  • Andere zaken: sommige inboedelverzekeraars stellen bepaalde eisen aan de beveiliging en kwaliteit van de woning. Goed om te weten, want als je woning niet voldoet aan deze eisen, krijg je niks of minder uitgekeerd bij schade of diefstal. Check dus of de verzekeraar bepaalde eisen heeft voor je een inboedelverzekering afsluit.

De juiste inboedelverzekering

In de eerste plaats is het belangrijk dat je een inboedelverzekering hebt die aansluit bij je persoonlijke wensen. Dit klinkt wellicht als een open deur, toch hebben veel mensen dit niet. Ze hebben bijvoorbeeld al jaren dezelfde inboedelverzekering, terwijl hun levenssituatie inmiddels is veranderd. Je hebt namelijk andere wensen als student in een kleine studio, dan wanneer je gaat samenwonen in een eengezinswoning buiten de stad. Kijk of je inboedelverzekering past bij je huidige situatie en dekt wat voor jou belangrijk is. Als je dit weet kun je ook eenvoudig premies vergelijken en besparen op je inboedelverzekering.

Wat wordt niet verzekerd door een inboedelverzekering?

Wat exact wel en niet wordt vergoed verschilt per verzekeraar, maar in het algemeen vergoedt een inboedelverzekering schade die wordt veroorzaakt door storm, brand, water en inbraak. Sommige verzekeraars vergoeden ook schade die men zelf per ongeluk in huis veroorzaakt en sommige vergoeden ook schade door cybercriminaliteit. Wat wordt er niet vergoed door de inboedelverzekering?

Uitsluitingen

Bepaalde zaken worden niet verzekerd door een inboedelverzekering. De volgende zaken zijn uitgesloten van vergoeding:

  • Schade die opzettelijk wordt veroorzaakt
  • Schade die wordt veroorzaakt door onvoorziene omstandigheden, denk hierbij bijvoorbeeld aan schade door oorlogen en aardbevingen
  • Schade die wordt veroorzaakt door onderhuurders of tijdelijke huurders, denk bijvoorbeeld aan Airbnb
  • Schade die boven de maximale dekking uitkomt
  • Schade aan voorwerpen die niet zijn meeverzekerd (denk hierbij bijvoorbeeld aan bijzondere en dure verzamelingen, hier dien je een speciale kostbaarhedenverzekering voor af te sluiten)