Verschillende woonverzekeringen

Voor wie een eerste huis koopt of huurt kunnen alle verzekeringen die er zijn een aardig doolhof vormen. Zo vragen veel mensen zich af wat nu precies het verschil is tussen de opstal- en inboedelverzekering. Dit verschil is eigenlijk eenvoudig: een inboedelverzekering is voor alles wat in je huis staat en een opstalverzekering is voor je huis zelf en alles wat vastzit aan je huis. Een stoel en een laminaatvloer vallen dus onder de inboedelverzekering. Een muur en gietvloer onder de opstalverzekering.

Brandverzekering, woonhuisverzekering en opstalverzekering

Soms kom je verschillende termen tegen als je op zoek bent naar een opstalverzekering. De ene keer lees je het woord ‘brandverzekering’ en de andere keer ‘woonhuisverzekering’. Gaat het nu om dezelfde verzekering of niet? Ja, een brandverzekering, woonhuisverzekering en opstalverzekering zijn allemaal hetzelfde. Een brandverzekering is een ouderwetse naam voor de opstalverzekering, vroeger kon je een huis alleen verzekeren tegen brandschade. Tegenwoordig is het standaard dat je huis ook tegen inbraak-, water- en stormschade is verzekerd en daarom is de naam gewijzigd naar opstalverzekering.

De term woonhuisverzekering zorgt ook dikwijls voor verwarring, dit komt omdat je ook de term woonverzekering voorbij ziet komen en dit is weer iets anders. Een woonverzekering is namelijk een combinatie van een opstal- en inboedelverzekering. Een woonhuisverzekering is een synoniem voor (alleen) de opstalverzekering.