Basis opstalverzekering

Een opstalverzekering verzekert alles wat een huis een huis maakt en/of aan het huis vast zit. Denk hierbij aan het dak en de muren, maar ook aan bijvoorbeeld de regenpijp. Wanneer er schade aan het huis ontstaat, wordt dit door de opstalverzekering gedekt. Een opstalverzekering is dus een schadeverzekering.

De schade wordt gedekt als deze wordt veroorzaakt door de volgende gebeurtenissen:

  • Inbraak
  • Brand
  • Water
  • Storm

Sluit je een opstalverzekering af? Lees dan altijd goed wat de uitzonderingen zijn. Veel verzekeraars verzekeren waterschade bijvoorbeeld niet als dit door een natuurramp wordt veroorzaakt.

Wordt je huis beschadigd door brand, storm of water? Of word je slachtoffer van een inbraak? Dan zit je in sommige gevallen niet alleen met kosten om de schade te herstellen. Het kan ook zijn, dat je tijdelijk ergens anders moet wonen of mensen moet inschakelen om op te ruimen. Sommige verzekeraars vergoeden dergelijke kosten ook. Je kunt hierbij aan de volgende zaken denken:

  • Noodvoorzieningen: wanneer je een tijdelijke oplossing nodig hebt, voordat de schade daadwerkelijk herstelt kan worden.
  • Expertisekosten: wanneer het onduidelijk is hoe hoog de schade exact is en er een expert nodig is om de schade te begroten.
  • Opruimingskosten: kosten voor professionals die helpen het huis gereed te maken voor herstel, bijvoorbeeld na waterschade.
  • Bereddingskosten: kosten ter preventie van schade, bijvoorbeeld betere sloten of brandblussers.
  • Huurderving: wanneer je als koper een huis verhuurt, maar door schade de woning tijdelijk niet verhuurd kan worden en je daardoor inkomsten misloopt.

Wat wordt er (niet) verzekerd door een opstalverzekering?

Een opstalverzekering dekt schade aan de woning zelf, echter de meeste verzekeraars hebben uitsluitingsclausules voor bepaalde zaken. Soms kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten om dit specifieke onderdeel toch verzekerd te krijgen, maar dit kan niet altijd. Op welke onderdelen moet je letten als je een opstalverzekering afsluit?

  • Glas: de meeste opstalverzekeringen verzekeren ruiten en andere onderdelen van glas in huis niet mee. Wil je ruitschade toch verzekeren, dan kun je vaak een aanvullende glasverzekering afsluiten
  • Fundering: de ene verzekeraar heeft de fundering van een huis wel in de opstalverzekering meegenomen, andere verzekeraars niet. Zij gaan er vanuit dat wanneer je huis beschadigd raakt door brand, inbraak, water of storm de fundering het wel overleeft. Helaas is gebleken dat de fundering soms wel beschadigd raakt, om deze reden nemen sommige verzekeraars dit onderdeel inmiddels mee in hun verzekering. Bekijk deze eventuele uitsluiting goed, wanneer je dit belangrijk vindt en een opstalverzekering gaat afsluiten. Een fundering vervangen is namelijk een kostbare aangelegenheid.
  • Schuur: de meeste opstalverzekeraars verzekeren de schuur standaard mee. Echter, soms worden hier voorwaarden aangesteld in de zin dat het erf niet te groot mag zijn en de schuur maximaal een bepaald aantal meter van het huis af mag staan. Houd hier rekening mee als je een groot erf hebt.
  • Zonnepanelen: Inmiddels zijn zonnepanelen redelijk ingeburgerd en hebben verzekeraars duidelijke regels of ze worden verzekerd of niet. Helaas verschillen deze regels wel enorm per verzekeraar. Vind je het belangrijk dat je zonnepanelen zijn meeverzekerd? Bekijk dan goed wat voor regels hierover zijn vastgelegd.