Waar is de schade ontstaan?

Een inboedelverzekering heb je voor je inboedel en meestal is het duidelijk wat hier onder valt. Echter, er zijn ook twijfelgevallen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de spullen die in je schuur staan? Of wat als je een tijdelijke opslag hebt? Lees hieronder hoe het zit met je inboedelverzekering en de verschillende plaatsen waar schade kan ontstaan.

Inboedelverzekering garage

Heb je geregeld kostbare spullen in je garage of schuur staan, dan is het goed om te checken of dit ook onder de dekking van je inboedelverzekering valt. Veel verzekeraars verzekeren namelijk alleen de spullen in je huis. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om te kiezen voor een aanvullende ‘garagedekking’. Door te kiezen voor een dergelijke dekking zijn de spullen in je garage of schuur wel verzekerd.

Let in beide gevallen op als de garage of schuur niet aan het huis vast zit of zich niet op hetzelfde perceel bevindt. In dergelijke gevallen kan het zijn dat de verzekering niet geldig is of dat er een ander bedrag maximaal wordt uitgekeerd. Vraag dit na bij de verzekeraar.

Inboedelverzekering en antikraak

Woon je antikraak dan kan het lastig zijn om een inboedelverzekeraar te vinden. Veel verzekeraars zijn terughoudend als het om antikraak gaat. Dit komt onder meer omdat je vaak ergens tijdelijk zit als je antikraak huurt en elk moment kan worden weggestuurd. Hierdoor is het voor verzekeraars lastig om voor de verzekering een duur vast te stellen. Daarnaast zijn de panden waar men antikraak kan huren vaak inbraakgevoelig, het zijn geen standaard woningen. Soms zijn er meerdere entrees en kan de woonruimte niet goed worden afgesloten. Als je voor je antikraakwoning een inboedelverzekering wilt, moet je daarom op een hogere premie rekenen.

Inboedelverzekering tijdelijke opslag

Gaan je spullen tijdelijk de opslag in? Dan wil je vast weten of ze dan nog onder je inboedelverzekering vallen. Hier is helaas geen algemeen antwoord op te geven, dit wisselt per verzekeraar. Daarnaast hangt het ervan af hoe lang de spullen in de opslag gaan. Bij de ene verzekeraar zijn je spullen twee maanden in de opslag verzekerd en bij de andere verzekeraar mogen ze er maximaal twee jaar staan.

Plaats je de spullen bij een grote opslag, dan kan het zijn dat je verplicht bent om de spullen te verzekeren. In deze gevallen heeft de opslag vaak een eigen verzekering. Kijk goed naar de eisen en mogelijkheden van de opslag en vraag bij je inboedelverzekering na wat de mogelijkheden zijn. Zo weet je zeker waar je en toe bent en zorg je dat je niet dubbel verzekerd bent.