Type woning

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je een ander per ongeluk toebrengt. Hierbij maakt het uit waar het ongeluk plaatsvond, hieronder tref je verschillende woontypes aan en lees je hoe het daar met de aansprakelijkheidsverzekering zit.

Vakantiewoning

Schade aan spullen die je huurt of leent, wordt veelal niet gedekt. Wanneer je op vakantie gaat en een huisje huurt en hieraan per ongeluk schade toebrengt, is de kans groot dat deze schade niet verzekerd is. Het wisselt per verzekeraar of er toch iets wordt gedekt.

Sommige verzekeraars vergoeden geen schade als het vakantiehuisje in Nederland staat, als je over de grens op vakantie bent vergoeden ze de schade soms weer wel. Niet alleen de locatie van het huisje bepaalt of de schade gedekt wordt, sommige verzekeraar kijken ook naar de soort schade. Bij brand- of waterschade krijg je soms eerder een bedrag uitgekeerd dan bij andersoortige schade. Neem altijd contact op met je verzekeraar om er zeker van te zijn of je wel of geen aanspraak kunt maken op je aansprakelijkheidsverzekering. Keren zij niks uit? Dan kun je soms wel een beroep doen op je reisverzekering.

Koopwoning

Woon je in een koopwoning en veroorzaak je per ongeluk zelf schade aan je huis? Dan is dit doorgaans niet verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering. Heb je een allrisk dekking, dan kun je wel een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Heb je geen allrisk dekking en breng je schade toe aan het huis zelf, dan kun je wellicht wel een beroep doen op de opstalverzekering.

Huurwoning

Wanneer je lange tijd in een huis woont, ontstaan er vanzelf beschadigingen. Als je in een huurhuis woont, dien je vaak de herstelkosten te betalen als je weer uit de woning trekt. Heb je in dergelijke gevallen wat aan je aansprakelijkheidsverzekering? Helaas is dit vaak niet het geval, aangezien je de woning huurt en schade bij huren en lenen doorgaans uitgesloten zijn. Toch is het erg verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je een huurwoning betrekt. Wanneer er door pech of jouw schuld bijvoorbeeld lekkage ontstaat en dit wateroverlast geeft bij de onderburen, kan het zijn dat jij de kosten voor het herstel van deze schade moet betalen. In dergelijke gevallen is het fijn als je je kunt beroepen op je aansprakelijkheidsverzekering en niet zelf voor de kosten opdraait.

Check altijd of je verhuurder niet al een aansprakelijkheidsverzekering voor je heeft afgesloten. Het is immers zonde om dubbel verzekerd te zijn er hier twee keer voor te betalen, want als je verhuurder deze heeft afgesloten voor je zal hij dit doorrekenen in de huurprijs.

Studentenhuis

Als student heb je vaak geen grote financiële buffer. Alleen om deze reden al is het erg verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Ook in de collegezaal waar je misschien per ongeluk een keer je muntthee over de laptop van een studiegenoot gooit. In dergelijke gevallen is het handig als je verzekeraar de schade uitkeert en je die niet zelf hoeft op te hoesten.

Als je ouders een gezinspolis hebben, kan het zijn dat je nog met hen bent meeverzekerd voor aansprakelijkheid. Veel verzekeraars bieden namelijk de mogelijkheid om kinderen mee te verzekeren, ook als ze op kamers wonen. Informeer naar de mogelijkheden, want vaak is dit voordeliger dan zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Let wel op: zodra je bent afgestudeerd en op jezelf gaat wonen, dien je een eigen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.