Huurhuis

Ben je huurder? Dan ben je niet verplicht om een verzekering af te sluiten voor je woning. Ondanks het feit dat je als huurder niet de eigenaar bent van het pand waar je woont, ben je dat doorgaans wel van alle spullen in het huis of appartement. De meeste huurders kiezen daarom voor een inboedelverzekering. Hiermee verzeker je al je spullen tegen diefstal, brand en lekkage. Aangezien de inboedel van je huis vaak duizenden euro’s of meer waard is, is het een gerustellende gedachte dat al deze spullen verzekerd zijn.

Inboedelverzekering

Als je een woning huurt, hoef je geen verzekering af te sluiten voor je huurwoning. Je bent namelijk niet de eigenaar van het pand. Echter ben je natuurlijk wel eigenaar van (de meeste) spullen in het huis of appartement. In sommige gevallen ben je zelfs contractueel verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Check dus altijd je huurcontract. Maar ook als dit niet verplicht is, is het handig om een inboedelverzekering af te sluiten. De spullen in je huurwoning zijn al snel duizenden euro’s waard. Daarom is het toch slim om een inboedelverzekering af te sluiten. In het geval van diefstal, brand of lekkage zijn je spullen dan toch verzekerd!

Wat wordt er verzekerd?

Een inboedelverzekering voor je huurhuis dekt schade aan de spullen in je huis die niet aan je huis vastzitten. De inboedelverzekering van je huurwoning dekt onder andere de volgende spullen:

  • Meubels
  • Elektronica
  • Kleding
  • Sieraden

Kortom, het zijn de spullen die je meeneemt tijdens een verhuizing en die zonder schade losgemaakt kunnen worden van de woning. De woning zelf, en de onderdelen hiervan, hoef je niet te verzekeren. Dit valt onder de opstalverzekering die de eigenaar van het huis moet afsluiten. Ontstaat er dus bijvoorbeeld schade aan de muren, dan valt dit onder de opstalverzekering.

Soorten inboedelverzekering

Als je een inboedelverzekering afsluit voor je huurwoning kun je kiezen tussen verschillende soorten verzekeringen. Een basis inboedelverzekering dekt in de meeste gevallen alleen schade ontstaan door storm, lekkage, brand, of diefstal. Ga je voor een meer uitgebreide dekking of een allrisk inboedelverzekering, dan wordt schade in meer gevallen vergoed, bijvoorbeeld ook als jij zelf de schade hebt veroorzaakt.

Waar moet ik op letten?

Allereerst is het handig om te informeren bij je verhuurder of er al een inboedelverzekering voor de huurwoning is afgesloten. Soms is dit het geval, en hoef je dit dus niet zelf te regelen. Vervolgens zal je zelf een inschatting moeten maken van de waarde van je inboedel. Schat deze vooral niet te laag in, en denk ook aan toekomstige aankopen die je eventueel wilt meeverzekeren. Ben je van plan om in de nabije toekomst een nieuwe televisie aan te schaffen, dan kan je de waarde van je inboedel alvast wat hoger inschatten. Zo voorkom je dat je onderverzekerd bent.

Glasdekking

Schade aan glas in de woning valt meestal onder de opstalverzekering van de eigenaar van de huurwoning. Sneuvelt er dus een ruit door een storm, dan komt dit niet voor jouw rekening. Hierop zijn uitzonderingen. Schiet jij zelf een bal door het raam of knal je met de deur waardoor er een ruitje springt, dan draai jij hier als huurder voor op. Veel verzekeraars bieden daarom een extra module binnen de inboedelverzekering voor glasschade, waarin deze laatstgenoemde soort schade meeverzekerd is.

Huurdersbelang

Wanneer huurders langer in een huurhuis wonen, zijn ze vaak geneigd om aanpassingen aan het pand te doen waarin ze wonen. Vloeren worden vervangen, de keuken en badkamer worden gepimpt en ga zo maar door. Hoe verzeker je deze aanpassingen? Het valt vaak niet onder de opstalverzekering van de verhuurder en ook niet automatisch onder je inboedelverzekering. Hoe pak je dit dan aan? Neem contact op met je inboedelverzekeraar en vertel welke aanpassingen je hebt gedaan en welke je graag zou verzekeren. Vaak kunnen deze aanpassingen dan worden meegenomen in de inboedelverzekering onder het zogenaamde ‘huurdersbelang’.

Meestal kan het huurdersbelang standaard tot een bepaald bedrag meeverzekerd worden met de inboedelverzekering. Denk hierbij aan een bedrag van 10% van de inboedelwaarde. Wil je een hoger bedrag verzekeren? Neem dan contact op met je verzekeraar en vraag na wat het maximale bedrag is waarmee je de dekking kan verhogen. Niet alleen aanpassingen die door jouzelf zijn gedaan kunnen onder dit huurdersbelang vallen. Heb je bijvoorbeeld de vloer, zonnepanelen of delen van de keuken overgekocht van de vorige bewoner, dan kunnen deze aanpassingen ook worden meegenomen. In veel gevallen kan het huurdersbelang standaard worden meegenomen in de inboedelverzekering.

Hoeveel kost een inboedelverzekering voor een huurwoning?

Een inboedelverzekering hoeft niet duur te zijn. De hoogte van je premie is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je woonsituatie, de geschatte waarde van je inboedel, de hoogte van je eigen risico en eventuele extra modules zoals het huurdersbelang en glasdekking. Met onze vergelijkingstool kun je eenvoudig zien welke verzekering het best bij je past en hoeveel deze ongeveer kost.