Bijzondere situaties

Als je een inboedelverzekering hebt en je hebt schade geleden, dan wil je die natuurlijk het liefste vergoed zien. Er zijn een aantal bijzondere situaties die soms wel en soms niet worden gedekt door de inboedelverzekeraar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Schade die is ontstaan tijdens het klussen
  • Schade aan je spullen buiten je huis
  • Schade die in het buitenland ontstaat
  • Verlies van spullen en eigendommen

Klusschade

Wat als er schade ontstaat terwijl je aan het klussen bent? Dit is niet ongebruikelijk, maar wordt zeker niet altijd vergoed. Dit valt namelijk onder schade die je zelf hebt veroorzaakt. Heb je een basis inboedelverzekering, dan komen de kosten voor je eigen rekening. Je bent dan namelijk alleen verzekerd voor schade die is ontstaan door water, diefstal of brand. Heb je een uitgebreide of een allrisk inboedelverzekering, dan wordt de schade vaak (deels) wel vergoed. Deze laatste soorten inboedelverzekeringen dekken namelijk ook schade die jij per ongeluk zelf hebt veroorzaakt.

Schade die buitenshuis is ontstaan

Verlies of beschadiging van je eigendommen buitenshuis is niet standaard meeverzekerd in je inboedelverzekering. Met andere woorden, dezelfde laptop die ín je huis wel verzekerd is tegen diefstal, is dat buiten je huis niet standaard. Veel verzekeraars bieden hiervoor de zogenaamde ‘buitenshuisdekking’ aan. Dit is een extra module die je bovenop je inboedelverzekering kunt afsluiten. Sommige verzekeraars bieden zelfs een hele aparte buitenshuisverzekering aan.

Schade in het buitenland

Neem je je telefoon of laptop mee naar het buitenland, check dan of jouw verzekeraar wereldwijde dekking biedt. Veel verzekeraars kiezen ervoor om hun dekking alleen in Nederland te laten gelden. Als je dan verzekerd met je waardevolle spullen naar het buitenland wilt, is het nodig om een reisverzekering, aanvullende module of andere dekking af te sluiten.

Verlies en diefstal

Heb je een inboedelverzekering met buitenshuisdekking, dan wordt diefstal meestal gedekt. Hiervoor moet wel altijd aangifte gedaan worden bij de politie. Ben je zelf nalatig geweest en heb je je telefoon even op een tafeltje laten liggen, dan wordt er niets vergoed. Verlies wordt niet altijd vergoed. Check daarom voordat je op pad gaat met waardevolle spullen wat er wordt vergoed.

Uitgezonderde categorieën

Sommige verzekeringen dekken geen schade aan bepaalde productcategorieën, zoals audio en telecom. Hiervoor moet je een aparte extra module aanzetten, waardoor je meer premie betaalt. Ook kan het zijn dat voor deze categorieën een maximale vergoeding geldt.