Dekking

Welke spullen zijn precies verzekerd met een inboedelverzekering en welke zaken vallen buiten de dekking? In de meeste gevallen is dit duidelijk, maar over een aantal zaken kan verschillend worden gedacht. Lees hieronder welke spullen niet standaard meeverzekerd zijn bij elke verzekeraar.

Fiets

Vrijwel alle Nederlanders hebben een fiets. Het schijnt zelfs dat Nederland meer fietsen heeft, dan inwoners telt. De één rijdt rond op een oud barrel, de ander op een fiets die net zo duur is als een tweedehands auto. Wat voor fiets je ook hebt, vrijwel iedereen baalt als zijn stalen ros opeens weg is. Heb je in dergelijke gevallen iets aan je inboedelverzekering?

Of je aanspraak kunt maken op je inboedelverzekering hangt af van waar je fiets gestolen is. Stond de fiets in je tuin of schuur, dan is er grote kans dat je beroep kunt doen op je inboedelverzekering. Neem in deze gevallen contact op met je verzekeraar om te kijken of je een vergoeding krijgt. Een verzekeraar wil altijd bewijs dat je fiets op slot stond, je dient dus wel de sleutels te kunnen overleggen om aanspraak te kunnen maken op de dekking. Is je fiets ergens anders gestolen? Bijvoorbeeld bij het station, dan kun je sowieso geen aanspraak maken op je inboedelverzekering.

Sieraden en horloges

Sieraden en horloges kunnen een flinke waarde hebben. Kun je automatisch een beroep doen op je inboedelverzekering als ze gestolen worden? Dit hangt onder meer af van de polisvoorwaarden van je inboedelverzekeraar. Voor sieraden en horloges gelden namelijk vaak andere voorwaarden. Daarnaast hangt het ook af waar de sieraden gestolen worden. Is het tijdens een inbraak bij jouw thuis, dan kun je een beroep doen op je inboedelverzekering. Maar word je op straat overvallen of word je slachtoffer van een zakkenroller dan is het een ander verhaal.

Kostbaarhedenverzekering

Word je thuis beroofd van je sieraden, dan kun je een beroep doen op je inboedelverzekering. Echter, het kan zijn dat niet alles vergoed wordt. De meeste verzekeraars hebben een maximumbedrag als het om sieraden en horloges gaat, bijvoorbeeld €5.000,- of €10.000,-. In de polisvoorwaarden van je verzekering kun je terugvinden wat je inboedelverzekering maximaal uitkeert. Is dit bedrag niet toereikend voor de sieraden of horloges die je hebt, dan kun je een zogenaamde kostbaarhedenverzekering afsluiten. Hiermee kun je een verzekering op maat creëren die precies aansluit bij je wensen. Een dergelijke verzekering kan ook handig zijn wanneer je speciale verzamelingen in huis hebt of een dure kunstcollectie bezit.

Tuinmeubels

Een inboedelverzekering is in de eerste plaats voor de spullen in huis. Hoe zit het met de dekking als het gaat om spullen buiten je huis? Kun je ook een vergoeding verwachten van je verzekeraar als je tuinmeubels gestolen worden?

Het verschilt per verzekeraar, maar de meeste verzekeraars keren uit wanneer je tuinmeubelen gestolen worden. Je kunt in dergelijke gevallen gewoon een beroep doen op je inboedelverzekering. Wel is het maximumbedrag, dat bij schade of diefstal van spullen uit de tuin wordt uitgekeerd, vaak lager. Ook zijn er meestal meer uitsluitingen dan voor spullen binnenshuis, zo wordt bijvoorbeeld schade door extreem weer niet vergoed bij tuinmeubelen. Als je partytent door een storm wegwaait, kun je dus geen beroep doen op je inboedelverzekering.

Brillen en hoortoestel

Brillen en hoortoestellen zijn voor mensen met een visuele of auditieve beperking noodzakelijk. Daarnaast zijn ze erg kostbaar. Als ze stuk gaan, levert dit vaak direct problemen op. Kun je in dergelijke gevallen een beroep doen op je inboedelverzekering voor financiële compensatie?

Of je een vergoeding van je inboedelverzekeraar kunt verwachten wanneer je bril stuk valt, hangt af van waar dit gebeurt. Ben je thuis dan kun je een beroep doen op je inboedelverzekering als je hiervoor verzekerd bent, bijvoorbeeld als je een allrisk inboedelverzekering hebt. Hetzelfde geldt wanneer er ’s nachts wordt ingebroken in je huis en de inbrekers je hoortoestel per ongeluk meenemen of stuk laten vallen.

Buitenshuis geldt dit allemaal niet. Wil je toch verzekerd zijn omdat brillen en hoortoestellen nu eenmaal erg duur zijn, neem dan contact op met je verzekeraar wat er mogelijk is. Sommige verzekeraars bieden namelijk speciale verzekeringen aan voor hoortoestellen. Voor je bril kun je navraag doen bij je opticien, sommige opticiens bieden speciale verzekeringen aan voor de bij hen gekochte brillen.