Verzekerde som en herbouwwaarde
Wanneer je een opstalverzekering afsluit, maak je met de verzekeraar een afspraak wat de verzekerde som is. Dit is het bedrag dat maximaal vergoed wordt, wanneer je aanspraak maakt op de opstalverzekering. In zeldzame gevallen keert een verzekeraar soms meer uit dan de verzekerde som, maar hier kun je niet vanuit gaan.
Herbouwwaarde
De verzekerde som wordt doorgaans vastgesteld aan de hand van de herbouwwaarde: wat kost het om je huis opnieuw te bouwen als het bijvoorbeeld helemaal afbrandt? Om de herbouwwaarde vast te stellen kan het huis getaxeerd worden, maar de meeste verzekeraars werken met de ‘herbouwwaardemeter’, dit is een tool die is ontwikkeld door het Verbond van Verzekeraars. Er wordt gebruik gemaakt van de gemiddelde prijs per vierkante meter en wat de gemiddelde kosten zijn van bijvoorbeeld een badkamer en een keuken. Heb je geen standaard woning? Dan loont het de moeite om je huis te laten taxeren. Het is immers vervelend als er iets gebeurd en je aanspraak moet maken op je opstalverzekering en het blijkt dat je onderverzekerd bent. Kies je ervoor om je huis te laten taxeren? Kijk dan van te voren of deze kosten voor jouw rekening komen of voor de verzekeraar om financiële verrassingen te voorkomen.
Garantie tegen onderverzekering
Om onderverzekering tegen te gaan, wordt geadviseerd om je huis elke vijf jaar opnieuw in te vullen in de herbouwwaardemeter. Om dit te stimuleren, bieden veel verzekeraars garantie tegen onderverzekering voor iedereen die elke vijf jaar zijn huis opnieuw laat waarderen.