Allrisk inboedelverzekering

Wanneer je op zoek bent naar een inboedelverzekering zie je ook geregeld de term ‘allrisk inboedelverzekering’ voorbij komen. Wat houdt deze term in en wat is het verschil met een ‘gewone inboedelverzekering’?

Verschillende varianten inboedelverzekering

Verzekeraars zijn vrij om zelf te bepalen wat er gedekt wordt door hun inboedelverzekering. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een basis zorgverzekering, hier bepaalt de overheid wat er verzekerd is. Doordat verzekeraars vrij zijn om te bepalen wat er door hun inboedelverzekering gedekt wordt, verschilt dit erg per verzekeraar. Over het algemeen is je inboedelverzekering voor schade bij diefstal, waterschade en brand. Dit is een zogenaamde ‘basis inboedelverzekering’.

Wil je echter meer verzekeren, bijvoorbeeld schade door cybercriminaliteit of schade die jezelf in huis veroorzaakt, dan dien je een meer uitgebreide inboedelverzekering af te sluiten. Door te kiezen voor een zogenaamde ‘allrisk inboedelverzekering’ krijg je automatisch alle aanvullende opties erbij. Wat de inhoud hiervan is, verschilt per verzekeraar.

Wat is een allrisk inboedelverzekering?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld zorgverzekeringen zijn inboedelverzekeringen niet gebonden aan een wettelijke basisverzekering. Verzekeraars kunnen daarom zelf de voorwaarden voor een inboedelverzekering bepalen. Over het algemeen wordt door een ‘basis inboedelverzekering’ schade door diefstal, brand of water vergoed. Een allrisk inboedelverzekering verzekert doorgaans meer soorten schade, en is de meest uitgebreide inboedelverzekering.

Wat wordt er vergoed?

Met een ‘inboedel’ worden alle spullen die je in je huis kunt verplaatsen bedoeld. Denk bijvoorbeeld aan je meubels maar ook aan kleinere spullen zoals je bril of je tas. Vaak worden eigendommen in de tuin ook meeverzekerd, maar meestal niet allemaal. In de meeste gevallen vergoedt een inboedelverzekering alle onverwachte schade aan deze eigendommen. Denk hierbij aan schade door bijvoorbeeld lekkage, een aanrijding, storm en vandalisme.

Voordelen van een allrisk inboedel verzekering:

  • Vrijwel alle schades gedekt
  • Ook schades die jezelf per ongeluk veroorzaakt

Kies je voor een allrisk inboedelverzekering, dan is de dekking dus ruimer. Vaak wordt de schade dan ook vergoed als deze is ontstaan buiten de woning en vaak kun je kiezen voor wereldwijde dekking. Maar ook schade die bijvoorbeeld is ontstaan door je eigen ‘onhandigheden’, wordt bij veel verzekeraars vergoed. Knoei je dus bijvoorbeeld op je splinternieuwe bank, dan wordt dit in de meeste gevallen vergoed als je een allrisk inboedelverzekering hebt afgesloten. Er zijn wel enkele uitzonderingen.

Meestal worden er in de polisvoorwaarden oorzaken voor schades genoemd die uitgesloten zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als de schade door jezelf opzettelijk is toegebracht, schade door slijtage of schade die al is ontstaan voor de verzekering is ingegaan. Ook schade aan spullen die je geleend hebt vallen niet onder een allrisk inboedelverzekering.

Hoogte vergoeding

Het verschilt per verzekeraar wat de vastgestelde waarde is van beschadigde goederen. Sommige verzekeraars kiezen ervoor om bij schade aan spullen die ‘jonger’ zijn dan 10 jaar het volledige aankoopbedrag te vergoeden. Deze termijn kan echter per verzekeraar verschillen. Ook kan het zo zijn dat de verzekeraar bepaalde waardevolle spullen, zogenaamde ‘diefstalgevoelige spullen’, maar tot een bepaald bedrag vergoedt. Denk hierbij aan laptops of dure sieraden.

Er bestaan veel verschillende soorten allrisk inboedelverzekeringen, dus vergelijk vooral de aanbieders en kijk welk pakket het beste past bij jouw woonwensen en lifestyle.

Hoeveel kost een allrisk inboedelverzekering?

De kosten voor een allrisk inboedelverzekering verschillen per verzekeraar. Vaak kun je tijdens het afsluiten van een allrisk inboedelverzekering kiezen voor verschillende modules, die de hoogte van je premie bepalen. Ook hangt de hoogte van de inboedelverzekering af van het soort woning en de plek waar je woont. Rieten daken leiden vanwege een hoger risico op brand bijvoorbeeld vaak tot een hogere premie. Tot slot hangt de hoogte van je premie af van de hoogte van je eigen risico. Kies je voor een hoger eigen risico, dan zal je premie lager uitvallen. Bij een laag eigen risico is je premie hoger. Bij sommige verzekeraars kun je kiezen voor een eigen risico van 0, anderen hanteren een minimaal bedrag van 100 euro.

Opzeggen en overstappen

Overstappen van inboedelverzekeraar kan handig zijn, wanneer je leefsituatie is veranderd of simpelweg omdat je bij een andere verzekeraar minder premie hoeft te betalen. Ben je bijvoorbeeld groter gaan wonen en heb je meer of duurdere meubels gekocht, of ben je begonnen met het verzamelen van bijzondere spullen, dan kan het geen kwaad om te kijken of een andere inboedelverzekering beter bij jou past. Het kan zijn dat je waardevolle spullen in je huidige verzekering namelijk niet automatisch meeverzekerd zijn. Ook als je verhuisd bent van een appartement naar een vrijstaand huis of andersom is het goed om nog eens te kijken naar de invloed hiervan op de inboedelverzekering. Jouw nieuwe situatie vraagt misschien om een andere verzekering.

Hiernaast is het mogelijk dat je bij een andere verzekeraar minder premie betaalt voor dezelfde verzekering. Het is dus handig om eens in de zoveel tijd te checken of jouw verzekering voordeliger kan, ook wanneer je tevreden bent met je huidige verzekeraar. Bekijk in onze vergelijker eenvoudig of je inboedelverzekering wel bij jouw situatie past en of je eventueel voordeliger uit kan zijn bij een andere verzekeraar. Ook kan je ervoor kiezen bij je huidige verzekeraar een andere verzekering af te sluiten. Vaak kun je hier makkelijk informatie over opvragen bij de verzekeraars, die jou hierover in veel gevallen persoonlijk kunnen adviseren.

Wanneer overstappen?

In tegenstelling tot de zorgverzekering, die gewijzigd moet worden voor de ingang van het nieuwe kalenderjaar, kan je je inboedelverzekering altijd opzeggen of afsluiten. Vaak hanteren verzekeraars wel een minimale verzekeringstermijn van een jaar. Je bent dan een jaar gebonden aan deze verzekeraar, en daarna ben je vrij om over te stappen. In enkele gevallen is het mogelijk om je verzekering eerder op te zeggen, bijvoorbeeld als je verzekeraar tussentijds je premie verhoogt of de voorwaarden wijzigt. Ook als je samen gaat wonen en dus met een dubbele inboedelverzekering komt te zitten mag je de kortst lopende verzekering vervroegd opzeggen.

Hoe regel je een overstap?

Overstappen is erg makkelijk en snel geregeld. Heb je het eerste verzekeringsjaar achter de rug, dan kan je je verzekering op ieder moment opzeggen. In de meeste gevallen hanteren verzekeraars wel een opzegtermijn van 1 maand, hou hier dus rekening mee voordat je een nieuwe verzekering afsluit. In veel gevallen zegt je nieuwe verzekeraar zelfs je oude verzekering op, al is het eenvoudig om zelf te doen.

Je verzekering kun je vaak gemakkelijk via de website opzeggen, in enkele gevallen is het nodig om de verzekering schriftelijk via de post op te zeggen. Vervolgens kun je, net zo makkelijk, via de website je nieuwe verzekering aanvragen. De polisvoorwaarden stuurt de verzekeraar je per post op. Na het afsluiten van een verzekering heb je een bedenktijd van ongeveer 14 dagen waarin je nog kosteloos kunt opzeggen. Let wel op dat je bij het overstappen geen onverzekerde periode creëert, het is zonde als je net in die periode schade lijdt.