Vergelijk en bespaar!

Wat wil je verzekeren?

Conflicten

Er kunnen verschillende situaties voor een conflict onstaan, waar je de rechtsbijstandverzekering voor kan inzetten

Conflict met erfenis

Wanneer je ouders komen te overlijden en zij een koophuis hadden, kan het zomaar zijn dat jij dit huis erft. Als je broers en zussen hebt, moet de winst of verlies op het huis onder jullie verdeeld worden. Regelmatig leidt dit tot conflicten binnen een familie. Ook als het niet een koophuis betreft, maar alleen de inboedel. Vaak zijn mensen na het overlijden van naasten in een emotionele bui en zorgt de verdeling voor heftige emoties. Of mensen ruiken geld en gaan er met bepaalde spullen vandoor wat geheid leidt tot ruzies. Kun je in dergelijke gevallen een beroep doen op je rechtsbijstandverzekering met woondekking?

De meeste rechtsbijstandsverzekeraars bieden mediaton aan, wanneer je door een erfenis in een conflict bent beland. Echter, voor juridische bijstand bij het conflict dien je meestal een andere dekking te hebben, namelijk die van familierecht.

Besluiten van de overheid

Soms komt de overheid met nieuwe plannen voor de omgeving waarin je woont, waar je totaal niet op zit te wachten. Denk aan een nieuwe fabriek, een windmolenpark of een nieuwe aanvliegroute over je woonwijk naar een vliegveld. Wanneer je dit als burger wil aanvechten, weet je soms niet waar je moet beginnen. In dergelijke gevallen kan een rechtsbijstandverzekering met woondekking erg prettig zijn. De rechtsbijstandsverzekeraar kan namelijk precies uitleggen of je bezwaar aan kunt tekenen, dergelijke plannen kunt dwarsbomen en hoe je dit kunt doen. Eventueel nemen ze dit ook uit handen. Met een rechtsbijstandsverzekeraar is de kans dat je bezwaar effect gaat hebben veel groter. Het valt dan ook aan te raden je hiertoe te wenden als je met dergelijke plannen wordt geconfronteerd en je hier tegenin wilt gaan.

Conflicten met de huisbaas of verhuurder

Als huurder heb je bepaalde verplichtingen, maar ook bepaalde rechten. Helaas is de woningmarkt erg overspannen en komen veel huurbazen hun verplichtingen richting huurders niet na. Als huurders hun verhuurder hiermee confronteren, krijgen ze vaak nul op rekest. In dergelijke gevallen is het fijn als je een rechtsbijstandsverzekeraar hebt die je in de arm kunt nemen, vaak nemen huurbazen klachten dan opeens wel serieus. In sommige gevallen zullen zij naar de huurcommissie stappen om daar het conflict te beslechten. In de volgende gevallen kun je bij conflicten met de huurbaas bij je rechtsbijstandsverzekeraar terecht.

  • Achterstallig onderhoud
  • Te hoge huurprijs

In sommige gevallen kan een probleem niet direct worden opgelost, maar wanneer je in het gelijk wordt gesteld over bijvoorbeeld achterstallig onderhoud, kan het wel zo zijn, dat de huurprijs tijdelijk verlaagd wordt tot de gebreken verholpen zijn.

Koop- en huurcontract

Wanneer je een koop- of huurcontract tekent, is de taal die hierin staat voor veel mensen onbegrijpelijk. Toch is het verstandig om te begrijpen wat je tekent. Je wil immers niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Vrijwel alle rechtsbijstandsverzekeraars bieden hun verzekerden daarom de mogelijkheid koop- of huurcontracten te laten screenen.

Screening van je contract

Screenen houdt in dat je, wanneer je het contract ontvangt, contact opneemt met je rechtsbijstandsverzekeraar en hen het contract laat lezen. Zij kijken dan of het een juridisch deugdelijk document is en of er zaken instaan waar je beter niet akkoord mee kunt gaan. Als dit laatste het geval is, kun je om een wijziging van het contract vragen en het nieuwe contract ook weer laten checken door je rechtsbijstandsverzekeraar. Wanneer het contract conform de wet is en geen onjuistheden bevat, kun je het vervolgens ondertekenen. Door het contract te laten screenen door je rechtsbijstandverzekering, kun je het contract met een gerust hart ondertekenen en kun je eventueel ook om uitleg vragen wat je nu precies ondertekent. Dit geeft veel mensen een prettig gevoel en zekerheid.

Scheiding met koopwoning

Wanneer je in een scheiding belandt, dan kom je niet alleen in een emotionele rollercoaster terecht. Er moet ook veel geregeld worden, praktisch en juridisch. Als je een koophuis hebt, dan moeten hier bijvoorbeeld afspraken over worden gemaakt. Via je rechtsbijstandverzekering is echtscheiding meestal niet gedekt via de woondekking, maar wat betreft de verdeling van het koophuis kun je wel vaak wel op bemiddeling rekenen in de vorm van mediation. Er zijn bij een koophuis verschillende opties:

  • Het koophuis wordt verkocht: in dit geval moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt over de eventuele winst of restschuld.
  • Een van jullie blijft in het huis wonen: in dit geval moet de een de ander uitkopen of moeten er andere afspraken worden gemaakt.

Een koophuis verdelen na een scheiding is niet alleen een juridische aangelegenheid, het is verstandig om je ook door een financieel expert te laten bijstaan om financiële consequenties goed te kunnen overzien.

Dé woonverzekering Specialist

  • 91.000+ Gebruikers / Jaar vinden de weg naar Woonverzekeringen.nl
  • 10+ Jaar zijn wij specialist in woonverzekeringen.
  • 12 Verzekeraars vergelijken wij met onze vergelijkers.
  • Gecertificeerd door: Logo Erkend Vergelijker

Woonverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV
AFM Nummer 12042897

Achtergrond cirkel

Woonverzekeringen.nl

Meer dan 10 jaar hebben wij ervaring op het gebied van woonverzekeringen. Wij zijn een zelfstandige en onafhankelijke website die het belang van de klant voorop stelt.